Midlertidigt skift af madolie i nøddeproduktion og én snackvariant
Fra slutningen af april vil Orkla Danmark midlertidigt overgå til at bruge bæredygtigt produceret palmeolie i produktionen af nødder samt dele af Snack Chips Krydderi, der er pakket i 160 g poser. Det er som konsekvens af krigen i Ukraine, der har udfordret råvaresituationen for hele fødevareindustrien.
26. april 2022
Orkla Danmark overgår fra slutningen af april midlertidigt til at bruge bæredygtigt produceret palmeolie i nøddeproduktionen samt i produktionen af Snack Chips Krydderi. For sidstnævnte er ændringen kun gældende for en begrænset del af alle producerede 160 g poser. Baggrunden er, at virksomheden – på linje med resten af fødevareindustrien – ikke kan skaffe tilstrækkelige volumener af solsikkeolie som konsekvens af krigen. Ukraine står for 80 procent af produktionen af solsikkeolie på verdensmarkedet.
”Indtil vi igen kan købe solsikkeolie, fortsætter vi med at undersøge mulighederne for alternative olier, som er velegnede i produktionen og kan skaffes. Når vi løber tør for solsikkeolie i vores produktion af nødder samt dele af Snack Chips Krydderi varianten i 160 g i slutningen af april, vil vi bruge bæredygtigt produceret palmeolie, ” fortæller Jette Bruun, Supply Chain Director i Orkla Danmark.
Med bæredygtigt produceret henviser Jette Bruun til certificeret palmeolie (The Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO/SG). Dog skal den formelle certificerings-audit af fabrikken i Søndersø finde sted, før Orkla kan bruge dette begreb.
Orkla Danmark erstattede tilbage i 2008 palmeolie med solsikkeolie i produktionen. Dette er gjort for at reducere mængden af mættet fedt i produkterne men også for at undgå at bruge en råvare, som kan være forbundet med risiko for afskovning.
”I den nuværende krigssituation er vi som resten af industrien desværre tvunget til at finde alternativer for at opretholde produktionen, leverancen til kunder og forbrugere og beskæftigelsen af vores medarbejdere. Når vi for en periode vil bruge palmeolie, sørger vi for at købe RSPO-certificeret olie for at være sikker på, at olien er produceret i tråd med strenge krav til miljø og arbejdsforhold. Vi glæder os selvfølgelig til at kunne vende tilbage til solsikkeolien,” siger Jette Bruun.
Imidlertid vil der hverken på kvalitet eller smag ske en forringelse af de berørte produkter.