Menstruationskopper til afrikanske kvinder kan skabe bedre adgang til uddannelse
Det kan lyde storladent, men for Charlotte Strandfelt er det en erfaring baseret på virkeligheden i landsbyerne i Tanzania.
Bedre syn til Afrika, organisationen, som hun startede for 3 år siden, fokuserede oprindeligt på uddeling af briller. Den fik sin spæde start, da hun før en rejse til Tanzania spurgte venner og bekendte om, hvad de mente, hun skulle tage med, som kunne gavne. Briller lød det.
Nu råder hun over mange tusinde par, et kartotek over deres styrke, så hun let kan finde og donere den rette brille til et barn eller voksen, som har behov for hjælp med synet, samt et parløb med optikere og det rette udstyr til at måle synsstyrke i landsbyerne.
– Det var oprindeligt donationer af briller, som skabte et tillidsfuldt forhold til lokale i landsbyerne, men deres behov for støtte stoppede ikke ved briller. Vi kunne jo godt se, at man lokalt havde brug for støtte med andre ting. Blandt andet hygiejne, siger Charlotte Strandfelt.
Hygiejnefokus er dermed med tiden blevet til endnu et fokusområde for Charlottes passionsprojekt.
I Tanzania, men også i andre lande i Afrika, er kvinders adgang til uddannelse presset. Det kan for eksempel skyldes fordomme, dårlig adgang til uddannelse generelt, lokale kulturelle forhold, etc. Typisk vil en kompliceret blanding af årsager skabe ringe uddannelsesvilkår for kvinder.
– Hygiejne kan være en af tingene. Hvis man har menstruation, kan det lugte, det kan skabe følelser af skam, blandt andet fordi seksual- og køns-undervisning er så tabubelagt, siger Charlotte. Derfor er jeg så glad for donationen fra Orkla Care Danmark på 600 Vivag-kopper. De er så praktiske og nemme at rengøre. I Tanzania gør forholdene, at det er bedst, at blodet forbliver i kroppen, til man efter nogle timer er klar til at fjerne menstruationskoppen og rengøre den. Jeg bruger selv kun kopper i Tanzania, siger Charlotte.
Uddeling af kopperne kan give piger og kvinder bedre adgang til uddannelse, for de behøver ikke at blive væk fra skolen, når de har menstruation. Fortroligheden, som Charlotte opnår med lokale mænd og kvinder, når hun fortæller om kopperne, gør også, at hun kan fortælle om seksual- og køns-undervisning.
– Det er en god indgang til diskussioner om rettigheder, som vi kan tage for givet herhjemme. Desværre oplever en alt for høj andel af unge piger i Afrika forskellige overgreb. For eksempel kan kvinder opleve, at de ikke har ret til de penge, de tjener til familien. Et andet eksempel kan være om den første bryllupsnat. Her kan unge mænd og deres familier antage, at der skal være blod ved første samleje. Hvis det udebliver, kan det skabe kontroverser, som kan være katastrofale for kvinder. Det kan vi prøve at foregribe ved at tale om det tabubelagte, siger hun.
Og der kan være meget arbejde endnu.
– ”Jeg kan huske et af spørgsmålene, som en gruppe mænd stillede mig: ’Hvordan bruger vores koner koppen, når de er gravide?’ Det udpensler desværre udfordringen, som vi arbejder med, meget præcist”.
Du kan støtte Bedre syn til Afrika via MobilePay: 189898 / eller på www.bedresyntilafrika.dk