Vores fødevareproduktion gør Orkla til en af de største aftagere af landbrugs- og fiskeriråvarer i Norden.
Orkla har mere end 25.000 direkte leverandører globalt og mange underleverandører, herunder landmænd. Vi kræver, at vores direkte leverandører accepterer vores Leverandør Code of Conduct, som tydeliggør vores forventninger til ansvarlig produktion. Det betyder, at leverandøren forpligter sig til at udføre sin produktion i overensstemmelse med internationalt anerkendte standarder vedrørende menneskerettigheder, arbejdsforhold, miljø og anti-korruption. Vi følger op på vores leverandører gennem løbende dialog, leverandørevalueringer og tredjepartsaudits.
Hos Orkla værdsætter vi gennemsigtighed og forsøger at kommunikere på en åben og objektiv måde om, hvordan vores produkter produceres og deres indflydelse på verden omkring os. Vores virksomheder bruger i stigende grad certificerings- og mærkningssystemer, der skaber tillid og gør det nemmere for forbrugerne at sammenligne produkter.
Leverandør oplysninger kan være forretningsfølsomme, derfor opererer vi ikke med åbne leverandørlister. Vi rapporterer om risikoforhold og vores arbejde med vigtige forsyningskæder gennem Orklas års- og bæredygtighedsrapport, der rapporterer til Ethical Trade Norway og CDP Forest.
Vores mål for bæredygtige indkøb frem til 2025:
- Sikre respekt for medarbejderrettigheder
- Verificeret bæredygtig produktion af vigtige råvarer
- Fremme bæredygtigt landbrug og fiskeri
- 100 % genanvendelig emballage
- 75 % emballage fra genbrugsmaterialer
- 50% plastikemballage fra genbrugte eller fornyelige materialer
Bæredygtige råvarer
Råvarer, som Orkla køber, skal produceres med hensyn til mennesker, miljø og dyrevelfærd. Vores fokus er at fremme menneskerettigheder, høje miljøstandarder og ansvarlig forretningspraksis, men også at bidrage til bæredygtig produktion af råvarer på lang sigt.
Befolkningsvækst og stadig mere mærkbare klimaændringer lægger et stigende pres på jordens naturressourcer. Samtidig ser vi, at produktion af råvarer som fisk og skaldyr, palmeolie og kakao kan give betydelige sociale og miljømæssige udfordringer. Vi foretager grundige vurderinger i forbindelse med udvælgelse af leverandører og arbejder aktivt for at sikre ansvarlig forretningspraksis og løse miljømæssige og sociale problemer knyttet til produktionen af vores råvarer.
Valget af, hvilke råvarer vi prioriterer, er baseret på en vurdering af, hvor vi kan have størst effekt i forhold til risici forbundet med landbrugsproduktionen, og hvad der er vigtige råvarer til vores produkter. De prioriterede råvarer udgør en stor del af de landbrugsråvarer, vi køber i Orkla.
Eksterne internationalt anerkendte standarder og certificeringssystemer er blandt de mest effektive metoder, vi har til at sikre, at vores prioriterede råvarer produceres efter anerkendte standarder for bæredygtig produktion. Du finder en række certificeringsmærker på mange Orkla-produkter, som viser, hvilke standarder og krav vi overholder. Vi mener, at det er information, der gør det nemmere for forbrugerne at vælge de produkter, der bidrager til en bæredygtig udvikling.
Bæredygtig emballage
Emballage har en vigtig funktion, når det kommer til at beskytte produkterne, forlænge holdbarheden og lette brugen. Samtidig har de miljømæssige udfordringer forbundet med engangsplastik skabt et bredt engagement på tværs af Orkla for at finde nye emballageløsninger.
Den største udfordring med emballage er, at den ofte ikke genbruges eller genbruges, hvilket fører til overdreven brug af ressourcer. Dårlig affaldshåndtering forårsager også unødig forurening. Bæredygtig emballage er en vigtig dimension af Orklas produktudvikling og indkøbsarbejde. For os betyder bæredygtig emballage, at den er nem at genbruge, optimeret til størrelse, opbevaring og transport og fremstillet af genbrugte eller fornyelige materialer.
Omkring 20 procent af den emballage, vi bruger, er plast af forskellige typer. Plast kommer normalt fra ikke-vedvarende ressourcer, og vi er forpligtet til at reducere brugen af ny plast. Vores virksomheder gør en aktiv indsats for at bruge genanvendt eller vedvarende plast. Det er en del af det arbejde, vi gør for at fremme overgangen til cirkulære værdikæder. Vi samarbejder med emballageleverandører og andre partnere om at udvikle nye emballageløsninger, der minimerer brugen af fossile råvarer og fremmer mere genanvendelse.