Danmarks eneste sennepsmølleri fylder 100 år
Onsdag 15. august 2018 fejrer sennepsmølleriet hos Bähncke på Lodshusvej i Skælskør 100 års jubilæum. Som de eneste i Danmark råder man her over sit eget sennepsmølleri, som maler frø til både mel og sennep. Og der er ikke planer om at sende maskinen på pension. Tværtimod er sennepsmølleriet en vital del af det moderne produktionsmiljø hos Orkla Foods Danmark på Vestsjælland, som beskæftiger cirka 150 medarbejdere.
10. august 2018
Side om side med robotteknologi og selvkørende gaffeltrucks kører sennepsmøllen med de gamle valsestole i hjertet af produktionen. Det har den gjort siden 1918. Den er pålidelig, driftssikker og nærmest uopslidelig.
”Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri. Det kører meget stabilt med en høj oppetid og går stort set aldrig i stå. Styrken ved anlægget er også, at vi ved præcis, hvad vi skal bruge af råvarer og hvilken mellemvare og færdigvare, vi får ud af det. Alt bliver brugt, og intet går til spilde”, siger Thomas Bruun Storm, fabrikschef hos Orkla Foods Danmark i Skælskør.
”Dengang for 100 år siden fremstillede man de helt rigtige valsestole. Udover nogle elektroniske vægte kører det gamle sennepsmølleri som det altid har gjort. Sikkerheden har alle dage været i top, og med et systematisk vedligehold af vores erfarne folk kan vi sikre udskiftning af dele før nedbrud”, siger fabrikschefen.
Den rene vare
Valsemøllen sikrer, at kernen med sennepsmel nænsomt skilles fra den grove skal. De knækkede sennepsfrø røres med simple og få ingredienser: Eddike, vand, salt og eventuelt krydderier. Der er ikke brug for tilsætningsstoffer, da sennep er selvkonserverende. Herefter formales frøene i en kværn, som er en møllesten med meget fine riller. Netop formalingen – både valsningen af de brune, gule eller orientalske frø og vådformalingen på de gamle stenmøller – er den sande sennepskunst.
”Den sennep, vi leverer i spandevis af til danske pølsevogne, stammer fra en opskrift fra 1961. Det ved vi med sikkerhed, for jeg sidder her med opskriften i hånden, men den kan sagtens være endnu ældre. Med sennepsmølleriet under eget tag kan vi værne om de originale recepter, det gamle håndværk og den traditionsrige smag og kvalitet”, siger Steen Nowak, som måske er den, der ved allermest om sennep i hele kongeriget. Han har været sennepsmester hos Bähncke i 30 år, og hver morgen smager han på senneppen, når han møder ind til en ny arbejdsdag.
”Jeg mindes ikke, at jeg har haft en sygedag i de 30 år, jeg har arbejdet her. Jeg tror på, at sennep holder lidt af hvert fra døren”, siger sennepsmesteren. At sennep er naturmedicin troede man på allerede på for 100 år siden.
Jubilæet markeres hos Bähncke i Skælskør den 15/8, hvor der naturligvis vil være en pølsevogn til festen.